Valk 753 wint Kleine Sneekweek

Kleine Sneekweek 2019 donderdag 102

Kleine Sneekweek 2019 donderdag 104

Foto's Eize Hoekstra

Prachtig zeilweer tijdens Kleine Sneekweek 

Na dag 1 een bijna vertrouwde eerste 5 ...
Na race 2 op dag 2 blijft de top bijna onveranderd. Nummers 4 en 5 verwisselen van plek.
Dag 3 geeft nog geen positie verandering in de top 5 maar na race 4 is het puntenverschil tussen 1 en 2 wel kleiner en de 704 sluipt de top 10 binnen.
En op de laatste dag haalt Valk 753 zijn aftrekwedstrijd en winnen Hette en Johan de 49ste Kleine Sneekweek. Gefeliciteerd mannen!

Traditiegetrouw wordt er tijdens het Hemelvaartweekend de Kleine Sneekweek verzeild. Dezelfde lange banen als tijdens de echte Sneekweek, maar dan staan er wel 6 potten in 4 dagen op de planning. Op donderdag was het bewolkt en behoorlijk winderig. Nog niet alle boten waren er, waardoor er behoorlijk wat DNC's werden gescoord. Bij ons brak in het 2e kruisrak de genuaval zodat we niet verder konden en een DNF noteerden. Hette en Johan waren duidelijk in hun element en pakten het eerste eentje, gevolgd door Menno en Marcel op 2 en Freark en Runo op 3.

Op vrijdag mochten we 2 wedstrijden varen. Ook nu stond er een lekker windje en was het best hard werken. Vooral het laatste reachrak naar boei 5 was het lekker planeren. Na de lunch leek het iets minder met de wind, maar die trok toch weer aan. En met deze omstandigheden zijn Hette en Johan niet te kloppen. Twee eentjes voor de 753, twee tweetjes voor de 45 en de 498 en 698 verdeelden de 3e plekken. 

Zaterdag stonden wederom 2 potjes gepland, met lichter weer en een afnemend windje. Wij hadden van tevoren een proefrakje gevaren en zagen dat de wind richting de bovenboei behoorlijk draaide. Met deze kennis voeren we een prima kruisrak met de 45 vlak bij ons en sloten we als 5e aan bij de bovenboei. Met een paar mooie vlagen op het voordewindserak kwamen we als 3e om de benedenboei en konden we goed zien welke keuzes de 753 en de 45 in het kruisrak maakten. In het daaropvolgende spirak voer de 45 de 753 voorbij en zo gingen we de Poelen op. In de Sijbesloot werden we toch nog ingehaald door de 498 en de 801, maar op pure wilskracht voeren we ze in het rak naar boei 5 weer voorbij en wisten we toch die derde plek zeker te stellen. In de middag was er uitstel nadat de eerste klassen wel op pad waren gestuurd, maar weer afgebroken werden. We bleven een beetje rondhangen op de steiger in afwachting van wat komen ging. Uiteindelijk had het startschip opnieuw positie gekozen en werd er een 2e poging gedaan, echter voordat wij aan de beurt waren werd alles helemaal afgeblazen vanwege de onbetrouwbare en draaiende wind.

Op zondag was er nog 1 wedstrijd en mochten we de zwarte baan varen. Het was 's ochtends al hartstikke warm en met een aantrekkend windje was het onvoorstelbaar mooi zeilweer. Opnieuw waren de 45 en 753 goed in het eerste kruisrak, maar in het tweede kruisrak werden de kaarten opnieuw geschud en maakten Jelle en AndrĂ© van de 698 een wereldklap zodat ze ruim 1 om boei 13 gingen. En dit wisten ze heel knap vast te houden tot aan het eind. 

Uiteindelijk hadden Hette en Johan (753) op zaterdag al gewonnen, met Menno en Marcel (45) op plek 2. Freark en Runo (498) waren best of the rest met een mooie 3e plek.

Madelien Regeer, valk 704

 

Dag 004

Alle uitslagen op https://www.kws-sneek.nl/wedstrijden-3/49e-kleine-sneekweek/deelnemers-uitslagen?steID=6&catID=5831

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)