Valk 612 wint Gouwe Ouwe 2017

kralingse plas
 
Een klassieker voor klassieke zeilboten - Wouter Molenaar (Hugo je hebt geluk!) heeft een prachtige sfeer impressie en tevens wedstrijdverslag geschreven van dit mooie evenement. Voor de uitslagen ga je naar www.wsvr.nl
 

Op naar Rotterdam

Tja, we waren er al eerder geweest, wel eens met de sharpie en een aantal maal met de vrijheid, maar ook wel eens met de valk. Ik kan me die keer nog voor de geest halen dat er een lustrum was van de valkenklasse op Kralingen. De Vako had zich samen met de WSVR uitgesloofd en er was zelfs een soort binnenvaartschip met veel kooien waar de deelnemers op konden blijven slapen. Daar werd goed gebruik van gemaakt en dat was tevens een goede reden om je in Rotterdam eens lekker in het nachtleven te begeven. Het was een leuke avond in ieder geval en mijn vriend Chiel Barends met andere schoenen thuis kwam dan waar hij mee vertrok, die had hij gewisseld met een passant omdat hij anders discotheek niet in kwam.

Tevens hadden enkele aangeschoten valkenzeilers ’s nachts de trossen van het binnenvaartschip los gegooid in de hoop dat het schip de volgende ochtend midden op de Kralingse plas zou drijven. Helaas voor hen was hij aan een elektrasnoer naar de wal vast blijven zitten. Van de wedstrijden weet ik eigenlijk niets meer.

De WSVR laat zien waar een kleine vereniging groot in kan zijn. Ze doen uitermate hun best om een gezellige sfeer te creëren en dat lukt ze ieder jaar fantastisch.

De wedstrijden:

Die begonnen met een mooi weerbericht een een 3-5 bft wind uit het oosten. Op Kralingen zegt dat niets maar met variabel is alles wel zo’n beetje gezegd. We hebben die dag geplaneerd als wel helemaal stil gelegen. Zelf gingen we wat vroeger het water op omdat we ruim een half jaar niet meer in de boot hadden gezeten. Kijken of alles nog goed zat, dat deden we zo goed dat we toch nog te laat bij de start waren om de tijd te pakken. Toch waren we snel weer voor in het clubje beland. Eigenlijk best een spannende wedstrijd . Eerst met de hele groep, maar op een gegeven moment haakte de 674, 13 en de 439 af.

Bij de laatst gijpboei werd er links en recht wat ruimte en geen ruimte geroepen. Na de boei werd ook nog het woord protest geroepen en werd er met 4 boten naar de finish gespurd. Binnen 2 of 3 seconden van elkaar finishten de boten in de volgorde 76, 844, 612 en de 439 die ook weer aangesloten was.

Tussen de middag was het goed toeven op het graslandje bij de club en plotseling meldde zich een valkenprominent met de naam Hero Mulder. Het bleek dat hij die ochtend mee had gevaren in de 76 …… De tweede wedstrijd liep bij ons al wat beter en ontspon er een strijd tussen de 612 en de 76. De 76 had zich echt in het wiel gezet bij de 612 en we kwamen maar niet los van die Maarleveld /Mulder. Erger nog in het laatste kruisrak sloegen ze toe met in het kielzog de 439 die van 100 m achter bijna nog de eerste plaats pakte. Dus weer winst voor de 76 met daarachter de 439 en de 612.   

Net toen we lekker aan het bier waren kwam de mededeling of de 844 en de 612  zich naar de protestkamer wilden begeven. Daar aangekomen troffen we 3 dames van het comité die vertelden dat ze er nog niet klaar voor waren. Dus Klaas en ik weer terug naar de WSVR. Aangezien er drie boten bij het geval betrokken waren vroegen we de stuurman van de 76 te getuigen. Na bijna een uur ( ja, wachten, hangen, weer naar binnen etc) was de uitspraak dat er gebaseerd op de vastgesteld feiten geen overtreding begaan was en bleef de uitslag dus gehandhaafd. 

Eigenlijk had de oostenwind al voor genoeg hilariteit gezorgd. De shifts normaal daar 20 tot 40 graden waren bij de oostenwind 20 tot 60 graden. Ik  zag zelf een O Jol in een halvewinds rak achteruitvaren door een shift, dus het was volop spektakel en dan is het toch nog weer leuk bieren, want iedereen had wel iets bijzonders meegemaakt.

Zondag

De volgende dag dus iets minder wind ( nu uit het noorden)  en iets minder zon.  De wedstrijden verliepen eigenlijk weer heel verrassend. In de ochtendwedstrijd hadden Peter en Sandra van Riet het op hun heupen en pas bij de laatste gijpboei had de 844 het voor elkaar om de valk 13 in te halen gewoon omdat ze helemaal stil gevallen waren. Wij konden voor de verandering rustig finishen en kijken want er zat toch een stukje tussen. Dus vooraan de 612, 844 gevolgd door de 13.

Wie de middagwedstrijd van de eerste drie in het klassement zou winnen zou ook het klassement winnen. Hero kon op zondag niet zeilen, wat een pech voor hem... Met die wetenschap vertrokken we weer voor 3 rondjes. Frans werd helemaal gek van me, want bij iedere boei vroeg ik weer waar we heen moesten. Ik was inmiddels helemaal dolgedraaid daar op Kralingen. Verder was het toch weer spannend omdat een voorsprong in ,,no time” weg kan zijn. We hadden een keer een goede gok gedaan ruime wind door stuurboord te gaan varen waar anderen bakboord voeren. Dus een echte gok, want echt niemand weet het op Kralingen. Je kan het daar winnen op je handelingen en boot vaardigheid, dat zat er bij ons dus nog redelijk in. De wind lezen doen we wel ergens anders.  Ook deze wedstrijd trok de 612 aan het langste eind gevolgd door Frans Bakker met de 439 en de 844 met Fred en Klaas. Daarna heb je natuurlijk de mazzel dat je als eerste onder de kraan ligt.                                                                                                                   

Bij de kraan aangekomen zagen we een behoorlijk bedrukte Peter en Sandra van Riet die een behoorlijk gat in de boot hadden, echt een drama van een gat. De valk 192 was er vol ingevaren want ze hadden elkaar niet gezien. Ook de 192 had een gat in de boot maar minder ernstig. Toch doodzonde en het verpest je hele evenement.      

De prijsuitreiking liet lekker lang op zich wachten zodat we nog ruimschoots de tijd hadden om oud eigenaar Philip Waalewijn te spreken die met genoegen naar ,, zijn” boot had zitten kijken van uit het raam van zijn huis aan de Kralingse plas. Hoe chic kan je het hebben.                                                                                                           

De prijsuitreiking werd vrolijk gedaan door een jongeman Van Drunen die er echt wat van maakte ondanks dat Feijenoord met 3-0 een pak slaag had gehad. Dat was toch wel zielig. Nog even aan Frans gevraagd hoe hij er in stond als Rotterdammer. Nou, die was meer voor Sparta. Probleem opgelost, want je weet het nooit. We hebben al heel lang 010 en 020 in één boot en het gaat nog steeds goed.

Resumé:  De Gouwe Ouwe Kralingen is altijd : Je gaat er heen om te incasseren, daar kan iedereen over mee praten. Daarmee heeft die wedstrijd wel iets speciaals.  Dat betekent dat dit evenement met dat kleine clubhuisje van 1939 de komende 15 jaar nog gewaarborgd is, want we houden toch van dat gekke clubje daar in Rotterdam.

 

 

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)