Valk 817 wint de Voorkaag

kaagsoos

Seizoenstart op de Kaag

Frans Bakker en zijn dochter Monique Bakker werden tweede tijdens de Voorkaag. Hierbij het verslag van het weekend. Voor de uitslagen http://www.kwvdekaag.nl/uitslagen-voorkaag-2017 

Het was een mooi avontuur de Voorkaag, gemiddeld een mooi wind krachtje 3. Op zaterdag niet gestart omdat we in een oost west bubbel zaten. Het comité deed om 16:30 uur nog een dappere poging om klasse 1 weg te schieten, maar faalde doordat de wind het liet afweten. En als er een toefje wind was die 180 graden draaide, wat over bakboord liggen tot een kunst verhief.

De volgende dag werd een ander verhaal. De voorspelling die voorbij kwam gaf 5 tot 7 bft. aan. Wat in mijn vorig zeilleven tot een vreugde dans geleid zou hebben, maar in de huidige omstandigheden varend met mijn dochter zorgen baarde. Dus werd de afspraak als het te hard waait varen we niet. Op zondag ochtend viel het mee een dikke 4, voor ons te doen, dus starten. In de zon voelde de temperatuur aan als 20 graden maar met een golfje water in de schaduw leek het wel min 10 graden, een mooie dag om te zeilen. De bogen hadden een algemene terugroep waardoor ons starschema veranderde. Gelukkig had Mo opgelet zodat we op tijd waren. Toch fijn iemand met hersens aan boord.

Hugo en Arjan in de 76 namen gelijk de leiding, tot dat het loodje van de genua het begaf en einde wedstrijd, jammer. Bij de 809 was er iets met de fokkenschoot, ook die haakte af. En dan is het niet zo moeilijk om als 3de bij de X aan te komen. Sipko in de 814 had mooi de leiding genomen met Floor en zijn dochter als bemanning, en zou knap als tweede finishen achter Mark en Frank met de 817.

Ons verging het wat minder, de wind speelde ons parten. Met het binnen halen van de spi had Mo een nieuw kunstwerk gemacrameed, koste ons maar 2 plekjes. Op het Zweiland was er nog een moeilijke passage door een veld Regenbogen. Maar geen centje pijn, want wij lagen aan de wind over bakboord. Maar de Boog had ons roepje niet gehoord, en waren al bezig met het bestellen van de lunch. Dan maar zelf een beetje wijken. Alleen zit er wel een lange giek aan zo'n ding. Die rakelings langs het wand ging en waardoor Monique met een gil plat op het dek dook. Gelukkig hadden we een AED aan boord. Na schoon ondergoed aangetrokken te hebben kwamen we er achter dat we wel 2 plekjes naar voren waren gevaren. Op naar de finish vergezeld door Rogier en Agnes, niet het goede moment voor Mo om de water temperatuur te testen. Maar met een mooie 4de plek waren we zeer tevreden.

Na de finish gelijk terug,en doorstarten. De wind was naar 5 bft. gegaan. Nieuwe afspraken gemaakt, geen spinaker en na de X als we het niet zouden bolwerken naar huis. Bij de start moesten Agnes en Rogier afhaken, iets met genua een touwtje los. In het eerste rak kwamen we een groot binnenvaartschip tegen en moesten bij John de Vries ruimte om overstag vragen. het bleek een wereld klap. Naar de X over stuurboord, door een veld Bogen die aan de wind over bakboord voeren. Waar Mo de perfecte doorgang vond, en als eerste om de X. Op weg naar de onderton met een melkmeisje. Er werd door onze zondagshelden niet fanatiek gespinnakerd wat ons goed uitkwam. Bij de zwaar-weer-specialisten van de 76 was gelukkig de op en neer houder van de spiboom stuk zodat we met halve wind niet voorbij werden gezeild. Zo trots als een pauw als 1ste gefinished met de 817 op onze hielen.

Tijdens de lunch hadden Mo en ik besloten om te stoppen, vanwege hoofdpijn, en gewoon lekker naar huis te gaan. Maar nu bleken de helden van de Regenbogen het ook genoeg te vinden, en het startschip bleef van zijn anker slaan. Het comité besloot OW boven A te hijsen zodat wij weer een stukje mochten schrijven.

De 817 1 de 439 2 en de 814 mooi 3de gefeliciteerd allemaal.

Trouwens de Regenboogzeiler heeft netjes zijn excuus aangeboden. 

Tot een volgend evenement groet Frans en Monique

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)