Valk 612 wint Kaagweek 2019

kaagweek

67274913 2531440626874642 790930601359179776 n

Kaagweek 2019 Spannende strijd in tropische omstandigheden

Vooraf was onzeker of zij die zich hadden ingeschreven voor de Kaagweek vrijwillig een warme hel in zouden gaan of dat zij gezegend waren de komende hitteperiode dicht bij het water te kunnen blijven. De aftrap van de Kaagweek was zoals gebruikelijk de woensdag-zomeravondwedstrijd met live muziek op de soos. Wij dobberden hier langs op weg naar onze (illegale) kampeerplek op het eiland Lakerpolder. Het is natuurlijk jammer dat de winnaars van deze wedstrijd, Jur Gaarland (807) en Jacques van Schie (809), niet meededen met de Kaagweek.
Op donderdag, de heetste dag ooit gemeten, was het op de Kaag ‘business as usual’; met niet al teveel wind werden de eerste twee wedstrijden van een serie van acht gezeild. Met een duik in het water vóór en na de wedstrijden was het net te doen. Bob van Poelgeest opende deze 99ste Kaagweek met een 1e plek, echter zou de uitslag van deze wedstrijd bepaald niet representatief blijken voor de latere eindstand. Sowieso is er door veel deelnemers wisselend gevaren, maar met name bij ondergetekenden fluctueerden de resultaten sterk. Wouter en Frans moesten duidelijk ook nog op gang komen en begonnen de race helemaal achteraan om uiteindelijk als 6e te eindigen.
De donderdagavond was ook de dameswedstrijd die door Arjan, Karel en Frank georganiseerd werd. Wellicht was met de afnemende wind 2 rondjes om de Lakerpolder wat ambitieus - de wedstrijd duurde ongeveer 2 uur – maar een serieuze wedstrijd was het daarmee wel. Na aanvankelijk een goede start van Lizzie in de 82 (laag en met wind!) werd de wedstrijd uiteindelijk overtuigend door Agnes in de 839 gewonnen. Daarachter was het spannende strijd waarbij de 845 als 2e, de 82 als 3e en Liselotte in de 501 als 4e eindigden, daarachter nog Sandra (13), Floor (814), Janneke (467) en het enige volledige damesteam van Jolanda in de 357 eindigde helaas als laatste, maar dat is gezien het eerste evenement van deze boot ook niet raar. De meeste deelnemers hadden aan het einde van de donderdag wel een lichte zonnesteek opgelopen.
Vrijdag was er beduidend meer wind, waardoor het veel minder warm aanvoelde. Het lukte ons in de middag nog om de rij eerste plekken van Wouter en Frans te doorbreken: de strijd begon bij de 1e boei en eindigde in ons voordeel met een bakboord-stuurboord bij de laatste boei.
De zaterdagochtend was een soort toertocht achter het startschip aan, dat op haar beurt weer de wind probeerde te vangen. ’s Middags was er wel genoeg wind voor een leuke wedstrijd, waarbij we een (in ieder geval voor ons) leuke strijd hadden met Maarten en Jur in de 82.
Tijdens de weer fantastische BBQ aan boord bij Sipko en Esther konden we de 357 van Harm en Jolanda bekijken en wat (hopelijk) nuttige tips geven over de stand van de mast. Het schouwspel van de Holland-Friesland was na één potje alweer afgelopen (3-0 voor Holland). De BBQ eindigde wat abrupt doordat alle weerapps aankondigde dat de eerste verkoelende regen- en onweersbui in aantocht was (en die kwam ook).
Inmiddels begon zich al een einduitslag af te tekenen (na 5 wedstrijden en 1 aftrek); Wouter en Frans (612) 1e , Frans en Monique (439) 2e en wij (839) 3e. Maar doordat er bij 7 wedstrijden een tweede aftrek bij zou komen was er nog van alles mogelijk; de 43, 82 en 76 lagen erg dichtbij.
Ervan uitgaande dat er de Zondag gewoon twee wedstrijden gevaren zouden worden stonden we in theorie net 2e voor de 439. In de ochtendwedstrijd met weinig wind begonnen we ruim voor Frans en Monique maar voeren steeds verder naar achteren. Een verdedigende klap pakte ook nog eens verkeerd uit; we moesten uiteindelijk met nauwelijks snelheid overstag voor de over BB varende 439, die ook nog eens iets moest uitwijken. Monique was onverbiddelijk en trok de protestvlag en stelde daarmee hun 2e plek in het eindklassement veilig. Na twee moeizame rondjes konden we nog net in de achterhoede aanhaken….
Desondanks was de laatste wedstrijd voor ons zowat de leukste van de Kaagweek (op de strijd in race 4 met de 612 na); We hadden een niet al te beste start onder de steeds beter zeilende gelegenheidscombi van Henk Jan en Frank in de 760, en kwamen daardoor als laatste bij de 1e boei aan. Bootje voor bootje hebben we ons naar voren weten te werken tot de 2e plek!
Bij de prijsuitreiking was de Kaag even de tweede aftrek vergeten, waardoor naast de 612 en de 439 Wotse en Jaap van de 43 als 3e op het podium stonden. Nou hadden die ook erg regelmatig en goed gevaren, maar een dag later paste de Kaag de uitslag toch maar aan. We kunnen dus uiteindelijk vier kaagbordjes aan ons servies toevoegen!
Wouter en Frans gefeliciteerd met jullie overwinning!
Volgend jaar wordt de 100ste Kaagweek gehouden van 23 t/m 26 juli 2020. Dat gaat een groot feest worden!

Rogier en Agnes
Valk 839

 

Foto's van Eric van den Bandt op http://www.ericvandenbandt.nl/-/galleries/watersport/kaagweek-2019

uitslag007

 

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)