Valk 753 wint Heropening Sneek

Heropeningswedstrijden2020 155

(Her)openingswedstrijden Sneek

Waar er op de Kaag al heel wat wedstrijdjes gevaren waren dit vreemde Corona-seizoen, was er op Sneek alleen nog maar recreatief gezeild. Het weekend van 22 en 23 augustus kwam daar gelukkig eindelijk verandering in. En men had er zin in, getuige de 28 ingeschreven valken.
De Vederlicht (704) had nog geen water gezien en werd voor t eerst dit seizoen achter de auto geknoopt om naar t hoge Noorden af te reizen. Onderweg op de Afsluitdijk hadden we al onze bedenkingen, gezien de stevige bries. We lagen nog niet in t water of OW boven A werd gehesen, ofwel geen wedstrijden vandaag... maar ja, we hadden toch wel veel zin om te zeilen en wij waren niet de enigen. Misschien een rondje Corona-cup? We zagen Hette en Johan in de 753 en Freark en Runo in de 498 langsvaren onderweg naar groene boei PM 77 en volgden hun goede voorbeeld. Het was inderdaad een "dikke drie" (Rutgers steevaste antwoord als ik vraag hoe hard t waait en dat meer dan een lekkere 12 knopen is). Maar we konden t nog, lekker planeren onder spi langs de vaargeul naar PM 89, vervolgens naar de Poelen en door de Siebesloot halve wind planerend terug naar de PM 77. Wij zetten een tijd neer van 31 min en 27 sec terwijl Johan en Hette in 28 min en 11 sec al rond waren (maar wel boei 87 in plaats van 89 hadden gerond, dus niet helemaal reglementair, helaas). En wij waren niet de enige valken die even wilden uitwaaien. Ook de 194, 612, 12 en 800 werden op t water gespot.
Zondag was er iets minder wind voorspeld en konden de 2 geplande potten gelukkig wel doorgaan. De eerste wedstrijd was op baan K, dus een paar lekker lange rakken om flink te knallen. We waren goed weg, maar aan de rechterkant van het veld hadden ze het duidelijk beter en we kwamen dus halverwege het veld bij de bovenboei. Na een heerlijk spirakje was het flink druk bij de benedenboei, dus kozen wij voor de buitenbocht en klapten er meteen tussenuit om over stuurboord richting de vaargeul te gaan. Na een beetje goudzoeken gingen we bij de geul weer overstag en dit bleek een wereldklap, zodat we als 4e bij de bovenboei kwamen. Vlak na de volgende onderboei op het laatste kruisrak vond Rutger het nodig om even te zwemmen (iets met een doorlopende trapeze, elastiek en plons....). Gelukkig was hij vlot weer aan boord en passeerde alleen de 800 ons ten gevolge van dit zwempartijtje. Een 5e plek dus voor ons achter de 753, 498, 45 en 800, lang niet gek gezien het toch wel "stoere mannen weer".
Na de lunch en een kopje koffie bij t Foarunder mochten we nogmaals het water op voor een 2e potje. Er was wat uitstel geweest in de klassen voor ons, dus we moesten nog een beetje heen en weren voor de start waarbij de wind wederom lekker aantrok. Er bleken heel wat valken met een derde man te varen, wat op zich geen slechte keus was. Ditmaal mochten we baan L varen. We waren lekker weg, kwamen nog een fanatiek polyvalkje tegen die met gereefd grootzeil nog net voor ons langs kon, hadden een mooie slag over stuurboord en kwamen als 5e bij de bovenboei. In t spirak was het weer een kwestie van vlagen jagen en wisten we de 844 te passeren. Direct na de benedenboei zagen we dat Freark en Runo vooraan helaas in de clinch lagen met een houten toervalk die op alleen de fok op een nogal slechte plek (namelijk precies in het aandewindse bakboordrak vanaf de boei) naar ons aan het kijken was. Met een aanvaring en veel splinters tot gevolg moest de 498 helaas de wedstrijd verlaten. Hette en Johan namen de eerste plek over, gevolgd door de 45 en opeens lagen we 3e! Hierna werden we geteisterd door wat regenbuien en zakte de wind er een paar keer uit, maar uiteindelijk, rond boei 15, 13 en op naar 9. We wisten het gaatje met de nummers 4 en 5 (Jelle en André in de 698 en Folkert en Hero in de 800) redelijk vast te houden en begonnen al een beetje te hopen op een mooie eindnotering, totdat *PANG* de spruit brak en de gaffel naar beneden kwam. Dus snel het grootzeil gestreken en vervolgens (gezien het veld een behoorlijk lint was geworden) gewoon door op alleen de genua. Natuurlijk werden we wel her en der voorbijgegaan, dat is onvermijdelijk, maar we wisten toch nog als 9e de finish te bereiken en kregen een opgestoken duimpje van het finishcomite voor ons doorzettingsvermogen. Het was gelukkig nog maar een klein stukje naar de kraan en het voordeel van je grootzeil al opgerold in de kuip hebben, is dat je een goede kans hebt om de, wat wij noemen "Eddie-wedstrijd" (ofwel, wie t eerst afgetuigd op de trailer ligt) te winnen. Al met al hebben we heerlijk gevaren. Hopelijk komt er nog een mogelijkheid om dit seizoen te zeilen, maar met de aanscherping van de Corona maatregelen zou dat wel eens lastig kunnen worden, we zullen zien. Dit was in elk geval genieten!

Rutger en Madelien, valk 704.

Sneek Heropening uitslag 29augustus

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)