45 voor de 10e keer kampioen!

Tiende overwinning voor Menno en Marcel!
 

Het eerste weekend van september is het traditioneel tijd voor het NK valk. Er was licht weer voorspeld, maar daar hebben we eigenlijk al het hele jaar mee kunnen oefenen en de bijbehorende zon is toch ook wel erg lekker. Op donderdag was de meting gepland. Enkele booteigenaren waren van tevoren gewaarschuwd dat hun giek te dik of te hoog was, zodat op verzoek van dhr Schaaf er bij enkele valken de schaaf over de rondhouten was gegaan. Gelukkig voldeed iedereen braaf aan de eisen en werd dit onderdeel vlot en vakkundig door J.J. Korpershoek afgehandeld. Margot nam alle formulieren weer in en voorzag iedereen van de benodigde etensbonnetjes.

Vrijdag waren 3 wedstrijden gepland en deze konden keurig verzeild worden. De eerste pot werd gewonnen door Menno en Marcel (45) en verder deden de 698 en de 498 goede zaken. Hette en Johan (753) voeren meteen een aftrekker. Bij de tweede wedstrijd op vrijdag was er een individuele terugroep en bleken Hero en Folkert (800) te gretig. De derde wedstrijd werd knap gewonnen door Eddie en Gerrit (725) gevolgd door Fred en Mark (844). We waren mooi op tijd in de haven zodat bij de diverse tenten en moederschepen nog lekker in het zonnetje geborreld en geëvalueerd kon worden. Er was een heerlijke barbecue georganiseerd en 's avonds gingen nog even de voetjes van de vloer in d'Aldwal.
Zaterdagochtend kon er rustig aan opgestart worden, want er was geen zuchtje wind. Er werd gekletst, koffie gedronken en er kwamen zelfs laptops tevoorschijn om nog wat nuttigs te doen. Om 1 uur was het dan toch zover en konden we het water op voor de eerste drijfpartij. Met een minimum aan wind werd er een eerste pot gevaren waarbij het echt een loterij was en er interessante taferelen ontstonden bij de voor-de-windse finish. Maar goed, is het echt een loterij als de 45 altijd het winnende lot trekt? Dat is toch gewoon knap! Vervolgens hebben we ruim 2 uur liggen dobberen in de zon totdat eindelijk om half 5 toch dat verwachte zeewindje op kwam zetten. Hulde voor de wedstrijdcommissie dat ze er nog 2 wedstrijden uit wisten te persen. Het klassement om de eerste plaats was al niet echt spannend meer, maar daarachter was er toch een flink groepje kanshebbers voor het zilver, aangevoerd door Jelle en André (698) en Piet en Ton (412). Ook op zaterdagavond was het eten uitstekend geregeld en kregen we broodjes paling, mosselen en gerookte rode poon voorgeschoteld door de plaatselijke visser.
Op zondag werden we wakker met een briesje uit het oosten en konden we om 10 uur van start. De eerste wedstrijd werd wederom gewonnen door de 45, maar bij de tweede pot was het de 698 die er met de winst vandoor ging ondanks winddraaiingen van 90 graden in het laatste kruisrak. Vervolgens was er uitstel, 2x een afgebroken startprocedure en een algemene terugroep, een halfuurtje dobberen, beetje heen en weer slepen met de boeien, maar gelukkig mochten we uiteindelijk wel nog een derde pot varen. Het was een knoeiboel bij de pin en heel weinig wind in het eerste rak. De aanstaande kampioenen lieten zich ook even achterin het veld zien, maar wisten zich weer knap naar voren te varen en toonden zo aan iedereen hoe je dat doet,  echter het laatste paaltje was voor Hero en Folkert. Al met al pakten Marcel en Menno voor de 10e keer de eindoverwinning en dat was onder leiding van Sipko een diepe buiging van alle aanwezige valkzeilers waard. Maar de jeugd komt eraan, want het zilver was zeer verdiend voor stuurman Jelle met vader André. En dus moesten Hette en Johan dit jaar genoegen nemen met de bronzen plak. 
Het was weer een mooi NK met spannende wedstrijden, maar volgend jaar op Alkmaar gaan we wel weer voor een wat hogere opkomst. Want zoals Marcel aangaf, zonder deelnemers ook geen winnaars! 
 
uitslag nk valk
 

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)