Sprinten op Langweer

thumbnail_20210605_160303.jpg

We mogen weer! Weliswaar nog trainen en niet “voor het echie”, maar dat maakt niemand wat uit. Start, bovenboei, spreader, benedenboei en finishen maar. En dan 16 keer in een weekend, een betere training kun je je niet wensen. We worden verdeeld in 2 groepen met in elke groep 11 bootjes en zeilen met een verkorte startprocedure van 3 minuten, zodat het tempo er lekker in blijft.

Een deel van de valken is al op vrijdag gekraand of op eigen gelegenheid richting Langweer gekomen. Met name de westerlingen komen op zaterdagochtend. Runo vangt ons op als de dienstdoende “Corona-coordinator” en Marcel, de havenmeester, heeft hooguit 2 minuten nodig om ons te water te laten, dus dat gaat hartstikke vlot en veilig.

De eerste start op zaterdag is om 11 uur en vanwege een dun windje en wat winddraaiingen, beginnen we met wat uitstel, maar als de baan er eenmaal lekker inligt, kunnen we beginnen met trainen. Rutger en ik zitten op de zaterdag in de eerste groep en hebben mooie competitie aan onder meer Freark en Runo in de 498, Rienk en Jelle in de 99, Koos en Eddy in de 12 en Folkert en Hero in de 800. Er zitten voor- en nadelen aan het in de eerste groep zitten. Uiteraard heb je een vrij kruisrak en word je niet afgedekt op het spirak. Aan de andere kant kun je niet afkijken bij de start wat wijsheid is qua startpositie en bij het om de bovenboei gaan, kom je vervolgens in het reachrak of spirak de kruisende boten uit groep 2 tegen, wat soms best spannende situaties oplevert.

Na de eerste 4 potjes met relatief licht weer, maar een opbouwend windje, zijn we redelijk ingeslingerd en mogen we kort naar de wal voor lunch. Even eten, plassen en de waterflessen bijvullen en dan mogen we alweer, want de middagtraining wordt om kwart over 2 hervat. De wind is inmiddels wat aangetrokken en het is duidelijk dat sommige teams daar meer profijt van hebben dan andere. Ik vind het zelf met dat hele lichte weer altijd lastig sturen omdat je weinig roerdruk hebt. De 10-12 knoopjes van de middag vind ik heerlijk en dat resulteert direct na de lunch in een eerste paaltje van het jaar. De potjes daarna zitten we wel steeds in de top 3, maar trekken we ten opzichte van de 498 en de 99 meestal aan het langste eind. Trainings-technisch is dit wel heel leerzaam doordat we 3x min of meer dezelfde situatie bij het spirak en de benedenboei hebben en dit op 3 verschillende manieren aanpakken, maar geen enkele manier blijkt de gouden… nog even doortrainen dus.

Geen echte aftersail-borrel, want dat laten de maatregelen nog niet toe, maar wel even een biertje vanuit de kofferbak van de auto op het parkeerterrein en later bij de picknickbank waar we ons tentje opzetten naast die van Malou en Karel van de 28. We eten bij de Tapperij op het terras met z’n vieren, want dat mag sinds vandaag weer wel!

De volgende ochtend beginnen we met een vorstelijk ontbijt met gebakken eitjes, suikerbrood en bosbessen en ruimen we snel het kamp weer op, want er moet om half 10 al gestart worden. Er staat wat meer wind dan op zaterdag, dus de handschoentjes maar aan, want de handen zijn dit nog niet gewend. Op zondag zitten we in groep 2 en mogen we dus de eerste start lekker even observeren hoe groep 1 dat doet. We beginnen de dag goed met de eerste 3 wedstrijden in de top 3 waarbij we dit keer steeds Menno en Marcel in de 45 en Oebele en Hylke in de 801 tegenkomen.

Daarna worden de starts steeds fanatieker, met ook een paar keer algemeen vals en de U-vlag en dat is niet zo gunstig voor onze startkwaliteiten, waardoor we ook meer het midden van het veld zien met onder andere Fred en Tim in de 844, Einte en Friso in de 194 en Joep en Hub in de 467. En tijdens één van de kruisrakken zien we zowaar, vanuit de verte het Talentenjacht voorin als 2e de bovenboei ronden. Hun spirak is prima, maar helaas zit er bij de benedenboei wat in de knoop, waardoor ze het (nog) niet kunnen afmaken. Echter, kruisen kunnen deze meiden, dat hebben we al wel gezien!

De laatste potjes blijkt bij ons (lees: vooral bij mij) de spanningsboog een beetje op. Er zit steeds van alles in de knoop en met ook nog 2 losse veters wordt het er allemaal niet gemakkelijker op. Maar hé, dat geeft niks, want we hebben fantastisch lekker gevaren en op het einde komt ook de zon erbij. Beter zeilweer dan dit kun je je niet wensen voor een sprinttraining. De baan was perfect met leuke mogelijkheden op alle rakken en boeirondingen om plaatsen te pakken of te verliezen. Zo werd het nooit saai, behalve misschien voor Menno en Marcel, die wel heel goed gevaren hebben op zondag in groep 2. Ons voorstel is om een volgende keer trainen, het de toppers nog wat lastiger te maken middels aanvullende opdrachten, zoals bijvoorbeeld verplicht 5 gijpen op het voordewindse rak.

Dank aan het comité dat op professionele wijze ervoor heeft gezorgd dat we heerlijk hebben kunnen varen en dank ook aan alle zeilers voor het gezellige samenzijn op 1.5 m afstand. De sfeer was gemoedelijk en daardoor is er ook weinig geschreeuw en geen noemenswaardige schade ontstaan en dat is wel eens anders geweest met een sprintkampioenschap. Laten we dit met z’n allen vasthouden. Fanatiek is goed, maar overmatig schreeuwen en schade horen daar wat mij betreft niet bij en ik denk dat we dit weekend hebben bewezen dat dat ook helemaal niet nodig is.

Hopelijk tot snel op het water!
Madelien Regeer, valk 704

Foto's vind je hier 

Comments (1)

  • Hette van der Zwaag

    Hette van der Zwaag

    08 juni 2021 at 08:00 | #

    Leuk verslag Madelien!

    reply

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)