Kaagweek; spannend evenement

Kaagweek; spannend evenement

Een mooi vooruitzicht; 5 dagen zon en zeilen in de zomer. Dat zeilen was fantastisch, maar de zon hebben we niet veel gezien. Ondanks dat is de Kaagweek wel een leuk en spannend evenement gebleken. Ik heb weekenddagdienst en dat betekent dat Rutger zaterdag en zondag zelf mag sturen. We hebben Ewout gevraagd om te bemannen dit weekend. Zo kan hij vast oefenen voor de Sneekweek als hij in de draad staat bij het Talentenjacht. Rutger zal dan namelijk met zijn vader in de Sailhorse varen.
Na een korte introductie in het zeilen met de spinaker en het trapezewerk, gaan Rutger en Ewout van start. Naar ik begrepen heb, is het een goed begin en liggen ze een tijd lang 5e. Helaas worden ze toch nog door een aantal boten ingehaald en eindigen ze als tiende.
De tweede wedstrijd worden ze 7e. Al met al lang niet gek voor dit gelegenheidsteam met 2 fokkenisten.
Zaterdagavond is de doop van de Betty Boop; de nieuwe aanwinst voor de valkenklasse. Wat een plaatje! Er volgt een gezellige barbecue op het Kaageiland waarbij alle moeilijke situaties op het water nog eens uitgebreid besproken worden.
Zondag is het een wisselende dag qua weer. De mannen beginnen goed, maar komen helaas vast te zitten. Ze worden door eindeloos veel boten voorbij gevaren. Gelukkig weten ze wel weer los te komen en een inhaalslag te maken. Uiteindelijk is een 16e plek het resultaat.
De tweede wedstrijd van die dag loopt soepeler en eindigt in een 11e plaats. Als ze thuiskomen zijn ze moe en heeft Ewout een hoop blauwe plekken gekregen, maar ze hebben wel veel plezier gehad.
Na het weekend staan we op de10e plaats. Gezien het feit dat er een heel aantal boten maandag niet meer mee varen en we in onze vaste teamsamenstelling toch beter zouden moeten zijn, verwacht Rutger van mij dat ik maandag het Talentenjacht minstens naar een 5e plek stuur.
Maandag de eerste wedstrijd is het nog droog, maar waait het wel al stevig. We gaan redelijk goed van start en ronden ergens in de voorhoede de eerste boei. Tijdens het halve windse spirak verliezen we wat plaatsen, maar die pakken we later in het kruisrak terug. Een 5e plek is het resultaat; doel van de dag behaald! Na de lunch regent het verschrikkelijk en heeft de wind heeft er ook zin in. We zijn best lekker aan het zeilen en na een leuke strijd met Rogier en Agnes, lukt het ons vlak voor ze te finishen op de achtste plaats. Maandagavond staan de dameswedstrijden op het programma. Fleur, de zus van Rutger, komt speciaal eerder uit haar werk zodat we een echt damesteam kunnen vormen. Helaas gaat het alleen maar harder waaien en regenen en worden de dameswedstrijden afgelast. Dan maar een borrel in de Kaagsociëteit en een beetje op tijd naar huis.
Dinsdag komt de wind meer uit de westen en is hij wat minder vlagerig. We gaan van start op baan F. Bij deze baan is het veel achter elkaar aanvaren en op de korte kruisrakjes kun je hooguit 2 boten pakken. Het geluk is aan onze zijde, want zowel de eerste al de tweede wedstrijd winnen we het duel met de 745 en de 99.
De tweede wedstrijd weten we zelfs door een slimme slag op het kruisrak en het razendsnel volhebben van de spi op het laatste voor-de-windse stuk Tim en Eric in de 584 achter ons te laten. We eindigen die dag als vijfde en vierde. Hiermee komen we gemiddeld op een zevende plek te staan.

talent-kaag2-gr

Woensdag is er een flinke portie wind voorspeld en aan die voorspelling is niets gelogen. Bij de start zijn we lekker weg. Met een beetje hoog prikken hebben we de boot wel onder controle, maar echt hard gaat het niet. We komen ergens in de middenmoot om de X-boei heen. Helaas moet de 84 i.v.m. schade aan het roer hier afhaken. De spi gaat snel omhoog en het planeren kan beginnen. We gaan verschrikkelijk hard, maar wel gecontroleerd. We merken dat we best wel wat geleerd hebben van al die weekenden harde wind dit jaar. Bij de gijpboei besluiten we, net als de meeste anderen de spinaker te strijken. Alleen Frans Bakker in de 745 gaat door onder spi en laat zien hoe goed en gecontroleerd hij dit kan. De spierballen worden daarna wederom getest en met wilskracht en af en toe een oerkreet lukt het me toch om de grootschoot redelijk strak te hebben staan. We merken dat de boot veel beter doorvaart met de overloop een stukje naar lij. We maken een paar mooie slagen en halen de 584 en de 76 in vlak voor boei 9. Ze pakken ons allebei weer terug bij de gijpboei en helaas kunnen we ze niet meer inhalen. We zijn wel blij dat we de voorhoede bij kunnen houden, want de 465 achter ons heeft echt een straatlengte achterstand als wij als 7e eindigen.
Tim en Eric Jongepier zijn de terechte winnaars van dit evenement. We zijn er trots op dat we goed mee hebben kunnen varen in de voorhoede en meermaals in de top 5 zijn geëindigd. We zijn uiteindelijk hartstikke tevreden met een zevende plaats overall. De genua heeft wel flink te lijden gehad onder de harde wind. Hij is hier en daar gescheurd en er hangt een flinke rafel aan het achterlijk. Eric Bos heeft ons min of meer een nieuwe beloofd; dus we hopen maar dat we die krijgen voor het NK. Het volgende evenement is de Sneekweek. We zullen met het Talentenjacht de Valkenklasse vertegenwoordigen bij de Vlootschouw. Wellicht tot dan!


De Valkenklasse is op jacht naar Talenten voor het seizoen 2013! Is sportief zeilen in een goed uitgeruste wedstrijdboot  iets voor jou? kijk dan hier voor meer informatie!

Gerelateerde artikelen

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)