Talenten Blog 2012 Sneek

Talenten Blog 2012 Sneek

De boot is gelukkig weer gerepareerd, dus we kunnen meedoen aan de Openingswedstrijden in Sneek. Ik heb eigenlijk avonddiensten dit weekend, maar ik heb mijn dienst van zaterdagavond kunnen ruilen en ik hoop erop dat ik zondag niet al te laat ben.

We spreken zaterdagochtend vroeg in Sneek af; Rutger vanuit Vinkeveen met de boot over de A6 en ik met m’n eigen auto over de A7. Helaas is het hek van de werf op slot en kan Rutger pas om kwart over 8 de boot oppikken. We zijn uiteindelijk om 10 uur in Sneek, snel de boot te water, alle spullen mee, optuigen en op naar het Starteiland.

We leggen even snel aan bij de starttoren om ons aan te melden en een banenkaart te kopen. En dan snel naar het startschip toe. Gelukkig zijn we op tijd! De hele zaterdag is het weer erg wisselend, met zelfs onderweg een hagelbui. We worden de eerste wedstrijd één-na-laatste, maar hebben alle spullen heel gehouden en hadden wel controle over de boot ondanks de vlagerige wind. Na een kopje soep en een broodje in de Roerkoning (en de bijbehorende after-lunch-dip), gaan we weer op weg voor de tweede pot.

Het eerste voor de windse rak is het slalommen tussen de net gestarte Regenbogen. We zijn lekker aan het varen, maar helaas worden we uiteindelijk laatste… Oftewel er is ruimte voor verbetering. Na afloop van de wedstrijden gaan we met het pontje naar de overkant, om wat te drinken uit de auto te halen. Op het parkeerterrein komen we Hero en Mark tegen.

Hun boot was helaas nog niet vaarklaar voor de wedstrijden, maar ze komen wel voor de borrel. In de Roerkoning nemen we een welverdiend biertje, samen met de aanwezige valkzeilers. Leuk om iedereen te leren kennen. Uiteraard worden er een hoop sterke verhalen verteld over hoe goed of hoe slecht iedereen gevaren heeft, maar ja dat mag na een lange dag op het water! Als iedereen aftaait, pakken wij ook de pont naar het vasteland.

We zetten ons tentje op in de haven bij de Potten. Dat is lekker makkelijk, dicht bij de auto, dus alle spullen bij de hand. We eten een hapje bij het campingrestaurant en gaan dan, heerlijk rozig, vroeg naar bed. Na een koude nacht, worden we de volgende ochtend wakker van fluitende vogels. We ruimen meteen de spullen en de tent maar weer op.

791-kamperen

Op het starteiland ontbijten we met een broodje en een kopje koffie. We starten om 10.30, een continu getoeter; algemene terugroep. Dus opnieuw de startprocedure in. Deze tweede start zijn we weer wat aan de vroege kant, maar de boot naast ons, ligt nog meer naar voren. Als er dan, na de start blijkt dat er een individuele terugroep is, twijfelen we. Die andere boot gaat terug, maar zijn wij ook te vroeg? We zijn links en rechts ingesloten door andere boten, dus we gokken het er maar op.

Het gaat best wel lekker en we finishen met nog 3 boten achter ons; een hele verbetering. Even aan de wal voor een plaspauze en een broodje en dan door de hagel en met een enkele donderslag in de verte weer terug naar de start voor de laatste wedstrijd. De wind trekt behoorlijk aan en we hebben er moeite mee om vlak te varen. Aan het eind van het tweede kruisrak lijkt het erop dat er een valk is omgeslagen.

We zijn nog alerter, maar hijsen wel de spi want ja “no guts, no glory”. We planeren met een rotgang naar de laatste benedenboei. Rutger is deze snelheid wel gewend uit de 49er, maar ik zit met samengeknepen billen en het roer stevig in m’n hand. De benedenboei ligt verwaaid in de fuiken, dus ronden we vlak daarvoor een fictieve boei.

De andere 3 boten na ons doen dat ook. Na nog een pittig laatste kruisrakje eindigen we als negende. We varen terug naar de kraanplaats, ruimen alles op en ik ben uiteindelijk om 10 voor 3 klaar voor vertrek om naar m’n avonddienst te rijden. Iets te laat, met rode wangen en verwaaid haar, maar een prachtige ervaring rijker kom ik aan op m’n werk.

Een blik op de website van de KWS leert dat we die eerste wedstrijd op zondag toch te vroeg gestart zijn; helaas. Overall zijn we elfde geworden. Het was een heerlijk weekend en we hebben weer een heleboel geleerd. Het volgende evenement dat we varen is de Gouwe Ouwe. Mogelijk dat Rutger nog verschijnt op de Voorkaag, maar ik heb dan nachtdienst.

Tot later! Rutger en Madelien

Gerelateerde artikelen

Comments (1)

 • Henry van Haagen

  Henry van Haagen

  28 april 2012 at 12:14 | #

  Leuk verslag ...blijven doen .....zeilen EN schrijven .:) ..tot ziens op de Gouwe Ouwe
  Henry

  reply

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)