Oranje Boven op KE Grou

Oranje Boven op KE Grou

Het weekend begon veelbelovend met een wekker op zaterdag om 05:30uur. Onze eerste ervaring en wedstrijd in Grou en eentje om niet te vergeten. In de auto richting Grou hadden we alle tijd om de tactiek door te nemen voor die dag. Het zou flink waaien, dus grootzeil moest vlak getrimd worden en focus zou liggen op een goede start. Als laatste in het water gegaan bij jachtwerf Albert Wester, een banenkaart opgehaald op het starteiland en op tijd aan de start. Tot zo ver alles volgens plan. Vervolgens hadden we ook een goede start waardoor we als 4de door de Tynje gingen. Constant halve wind in planée op weg naar de volgende boei, wat gaaf! Die vlagen waren geweldig en wat ging het lekker hard. Na de boei gerond te hebben om de Wijde Ee op te gaan, ging de spi omhoog. Dus op zoek naar de vlagen en tijd voor een gijp. Dat was het moment dat later door iemand gekscherend gekenmerkt werd als ‘Oranje boven’ en heeft inderdaad iets te maken met de kleur van het onderwaterschip van het Talentenjacht. Ik stond met het roer tussen de benen en spischoten in de hand, toen de vlaag toch iets hoger binnenkwam dan gedacht in combinatie met een klein stuurfoutje. Na een paar keer te hebben gedacht en uitgeroepen: “Nee, dit gebeurd niet!”, lagen we daar toch echt. Een valk is geen zwaardbootje en als er eenmaal teveel water aan lij staat krijg je hem niet meer recht. Helaas…

Na dit mooie leermoment zijn we ‘gered’ door een enkele Friese locals; onze eerste redders kregen de sleeplijn in de schroef en moesten toen zelf gered worden, maar de tweede redders hebben ons toch naar de hogerwal weten te slepen. Het zwemmen, hozen, terugslepen, lunch zoeken en boot weer op orde krijgen duurder net iets te lang, waardoor we op ongeveer 10 minuten de tweede start van de zaterdag ook mistte. We hebben wel nog even een rondje gevaren en de gijp geperfectioneerd ;-)

In de avond een heerlijke BBQ gehad in het borrelhuisje naast hotel Oostergoo. En ’s Avonds zegevierde Oranje in de kwartfinales tegen Costa Rica, dus wederom Oranje Boven!

Zondag nog iets meer wind en wat spi problemen bij de eerste wedstrijd, waardoor we laatste eindigde en de tweede wedstrijd een-na-laatste, dus niet echt een topprestatie. Wel veel geleerd en vooral geleerd dat we met iets hardere wind nog veel te leren hebben. We hebben veel lol gehad, weer nieuwe valkzeilers ontmoet en er veel blauwe plekken aan over gehouden; wat wil je nog meer in je weekend?!

Allemaal bedankt voor de gezelligheid en Koos bedankt voor de organisatie!

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)