82 wint Nakaag 2014

82 wint Nakaag 2014

Een beetje ongebruikelijk maar twee wedstrijdverslagen in één klik.

Maarten de Groot en Sipko Visser winnen Nakaag

De zaterdag begint op de Kaag grijs en wit. Geen wind maar wel hoop om te kunnen zeilen. Rond 11.00 uur verzamelen zich toch heel wat Valken in de buurt van de starttoren bij de Societeit. Ondanks dat de echte wedstrijdzeiler natuurlijk liever geen mist ziet blijft het toch een mooi schouwspel om door de mist te varen en je weg te zoeken. Natuurlijk kwam men niet voor het mooie maar voor wedstrijden. Toch kwam eerst de uitstel in de mast. Dit gaf  Rogier en Agnes mooi de gelegenheid alvast de tent op te gaan zetten op de Lakerpolder en John van Ruiten kon nog mooi even naar de kermis. De wedstrijdleiding gaf aan te proberen rond een uur of één te starten. Normaal gesproken steekt er dan een mooi windje op op de Kaag. Een prima voorstel zoals later bleek. Er kon gestart worden want de wind trok geleidelijk aan tot een mooie drie. Tevens was aangegeven dat er direct na de finish doorgestart kon worden voor race twee. Op het startschip kon gelukkig ook de nieuwe wedstrijdassistent en later evenmentsfotograaf John de Vries weer worden begroet. Wel was er iets vreemds waar te nemen want op de 839 was het deze keer niet Rogier die de leiding had maar was het Agnes die het roer eens in handen nam en Rogier liet zweten in de draad. Dit bleek een prima scenario dus we zullen deze combinatie ongetwijfeld vaker in deze samenstelling aan gaan treffen. De wedsrijdbaan lag er prima in en er werd flink gestreden voor elke plek tot op het laatste moment. Zo liet de 82 zich vlak voor de laatste boei nog verschalken door de 734, die net iets meer hoogte hadden. Natuurlijk was de sfeer na deze mooie wedstrijden opperbest en werd hier nog een tijdje gezellig over nagepraat bij de sociëteit. Samen met het comitee werd ook nog eens besproken dat het toch doodzonde is dat er twee evenmenten gelijk op het programma staan. Wel had het comitee als dank en geste aan de Kaagvalken de teruggevonden Valkenvlag in de top gehesen.

De voorspellingen voor de zondag waren ook weer prima. Toch was er bij de ochtendstart iets minder wind dan op de zaterdag maar kwam er uiteindelijk toch de beloofde windkracht vier en af en toe vijf.  De wedstrijdbaan, die tegenwoordig per evenement worden getekend afhankelijk van het aantal klassen, lag er wederom perfect in. Prima weer dus voor een mooie wedstrijd. De middagwedstrijd begon voor Willem Jan Moret met een mooie snoekduik vanaf het achterdek en dus een nat pak, maar toch nog op tijd bij de lijn om te kunnen starten. De 439 had minder geluk met een defect lummelbeslag. Een andere boot blijft toch ook behelpen, maar de meeverhuisde rol ducktape en losse lijntjes boden uitkomst om toch nog op tijd te kunnen starten. De wind was nog meer aangetrokken en dan weet je weer waar de valk ooit voor is ontworpen. Hoog en hard, dat ging het dan ook. Op de schitterende planeerrakken werd door heel wat toerzeilers en motorbootvaarders met verbazing en ontzag gekeken naar al dit schitterende geweld. Duimen gingen in de lucht en een enkel applaus of gejuich werd waargenomen.

Voor de tweede start was er overleg geweest tussen de zeilers en comitee en was besloten twee ronden te varen waar de overige klassen één rondje op het bord hadden staan. De uitslag zorgde voor heel wat gelijke spelen de nummers drie tot en met vijf hadden allemaal 11 punten. Agnes had de 839 al zo goed onder controle gehad dat zij de bronzen medaille konden afhalen.De nummers één en twee hadden beiden 5 punten en ook hier moesten de eerste plaatsen de beslissing brengen. Zo werd de 82 met Maarten aan het roer en Sipko in de draad eerste  en de 439 moest genoegen nemen met het zilver. Tijdens de prijsuitreiking werden het Valkennest Kaag en de twaalfvoets jollen bedankt voor de inbreng, ondanks de festiviteiten in het noorden. Op een perfect zeilweekend was dit het enige smet.

Het blijft toch jammer dat het niet mogelijk blijkt om dubbels in de wedstrijdkalender te voorkomen, ondanks het verschuiven van de lange afstandswedstrijden op de Kaag naar een eerder moment dit jaar.

Het wedstrijdseizoen 2014 voor de open boten is  op de Kaag nu afgesloten. De Kaagvalken nodigen natuurlijk iedereen uit om het volgend seizoen mee te doen in één of meer van de wedstrijden op dit heerlijke wedstrijdwater.

Nagenieten van de Nakaag 2014 kan. John de Vries ging helemaal los. 430 foto's zijn te bewonderen in de dropbox. Klik hiernaast op -2014 NAKAAG.

Huub Sillen heeft ook nog een serie foto's gemaakt ...Klik HIER.

Grou stond in het teken van de pret. De Kaag was voor het serieuze werk.

112 Valken in Friesland op het water. Op de Kaag de kernploeg met 12 Valken aan de start en goed voor 40% van het aantal deelnemers van het gehele evenement. En daarmee is de Nakaag voor 2015 veilig gesteld.

Een spannend weekend. Na de eerste dag Frans Bakker en Arjan Stoffels op de eerste plaats met Maarten de Groot en Sipko VIsser op 1 punt in het kielzog. De zondag een stevige wind. De eerste pot werd gewonnen door de 82. Vanwege de aftrekker moest de 439 2 plekken voor de 82 eindigen in de laatste wedstrijd om de titel in bezit te krijgen. Materiaalproblemen voor de 439  bij de start leken voor de 82 kat in bakkie te worden. In een vliegende vaart echter raasde de 439 vanuit kansloze positie het hele veld voorbij. De baan was echter voor de 439 net te kort om voor Agnes en Rogier, die aan kop gingen, te eindigen en zo de mooie 1 binnen te halen. Dit leverde Maarten en Sipko dus uiteindelijk de overwinning.

In tegenstelling tot de weersverwachtingen in het begin van de week een pracht zeilweekend en de Nakaag voor 2015 veilig gesteld door de grote deelname van de Valken.

Uitslag Valk

 
Punten houden rekening met 1  aftrekwedstrijd 
 

NoZeilnoNaamPunten1234
1 82 Maarten de Groot / Sipko Visse 5,0 (3) 1 1 3
2 439 Frans Bakker/Arjan Stoffels 5,0 1 (2) 2 2
3 839 Agnes en Rogier 11,0 5 (6) 5 1
4 734 team Heijl/Buis 11,0 2 4 (9) 5
5 395 Arnoud Meihuizen 11,0 4 3 4 (dns)
6 814 John van Ruiten 19,0 6 5 8 (9)
7 758 Willem-Jan Moret 20,0 (dns) 7 7 6
8 829 John en Martien Hoogenboom 23,0 (dns) dns 6 4
9 464 Allard de Witte 27,0 7 8 12 (dns)
10 809 Jacques van Schie 29,0 (dns) dns 3 dns
11 658 A.M. Nieuwenbrug 30,0 (dns) dns 10 7
12 87 Bob Hoogendoorn 32,0 (dns) dns 11 8

  

Gerelateerde artikelen

Comments (5)

 • Lex Keller

  Lex Keller

  18 september 2013 at 12:34 | #

  Luitjes,
  9 bootjes is te weinig. Laten we onze plek als grootste startveld liggen voor de Bogen en jolletjes?
  Wordt toch mooi weer: dus inschrijven!

  reply

 • Henry van Haagen

  Henry van Haagen

  17 oktober 2014 at 20:59 | #

  Wie heeft de foto's in de dropbox gemaakt?

  reply

 • Henry van Haagen

  Henry van Haagen

  17 oktober 2014 at 20:59 | #

  Wie heeft de foto's in de dropbox gemaakt?

  reply

  • Maarten de Groot

   Maarten de Groot

   18 oktober 2014 at 15:40 | #

   Hallo Henry, John de Vries (146) met mijn camera :) .
   Groeten, Maarten

   reply

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)