Talentenblog 2015

Blog 2 Juni-Juli

KE Langweer
De zomermaanden begonnen met het klasse evenement te Langweer. Hier werden sprintwedstrijden gevaren en dit was voor ons een uitstekende training voor het scherp starten en hard varen naar de bovenboei. Dit was een welkome verademing ten opzichte van het boeien zoeken op de Loosdrechtse Plassen. Omdat het weekend samen viel met de Stop-Over van de Volvo Ocean Race te Scheveningen was Hugo op zaterdag afwezig. Vaste invaller Jelle was helaas eveneens niet beschikbaar, waardoor Lieuwe bij Rienk heeft bemand. Op zaterdag veel mooie wedstrijden gevaren waarin we goed hebben kunnen trainen op onze handelingen. Omdat het voor Lieuwe de eerste keer aan boord was, was dit wel even wennen de eerste wedstrijden. Echter dit ging in de loop van de dag steeds beter. Al met al een prachtige zeildag met zes wedstrijden!

Op zondag werd de dag begonnen met uitstel vanwege een korte onweersbui die gepaard ging met windstilte. Na enkele bakjes koffie ging het comité het water op en hebben we nog vier mooie wedstrijden gevaren. Voor ons werd duidelijk dat onze ervaring in de Talentenjacht met het oog op boothandeling groeiende is. Dit uitte zich in betere resultaten op de zondag dan op de zaterdag.

Zomerwedstrijden Sneek
De week daarna was het voor ons het weekend van de generale repetitie richting de Sneekweek. Het evenement waar Karel en Marlou natuurlijk de Valk B in 2014 wonnen. In 2015 zal het bij 40 inschrijvingen of meer een Gold / Silverfleet verdeling worden, waardoor wij als doel hebben de Gold Fleet te behalen. Op de zaterdag lagen we goed bij het veld, maar resulteerde dit nog niet in een goede klassering. Maar met name de tweede race op zondag was voor ons een mooie afsluiter. We deden de hele wedstrijd voorin mee. Lagen bij de laatste bovenboei 2e, bij de laatste onderboei 3e en verloren helaas in het laatste rak naar de finish nog twee plekjes door onhandige tactische keuzes. Desalniettemin waren wij over deze race zeer tevreden en gaan dan ook met veel vertrouwen richting de Sneekweek.

KE Grou
Weer een week later mochten we naar Grou, tenminste dat wil zeggen we als in Hugo en de Talentenjacht, want Rienk bleef in Utrecht om de mannen van de Tour aan te moedigen. Omdat Jelle moest bemannen in Utrecht ging Auke als vervanging mee naar de wedstrijden, de klasse barbecue en de kroeg. Het was zaterdag natuurlijk de dag van ‘Het wordt 40 graden in Nederland’ dus waar we normaal gesproken het minimale meenemen aan gewicht leek het ons toch niet onverstandig om wat extra liters water mee te nemen. Achteraf een goede keuze.

De eerste start liep vrij chaotisch, met name omdat de lijn ongeveer op de ruime windse lijn er in was gelegd en dat kwam de drukte bij het startschip niet ten goede. Een vrij logische algemene terug roep was het geval. De herstart was beter en na een kort rakje op het Pikmeer was het kruizen door de Tijnje op weg naar de Wijde Ee. Omhoog was het op enkele grote winddraaiingen na nog prima te doen, maar op weg naar de benedenboei kreeg het gehele veld te maken met een windstilte die vrij lang duurde. Toen de wind weer enigszins terug kwam was voor ons de constatering dat we daar niet heel gelukkig doorheen waren gekomen, waardoor we achteraan eindigden. De tweede race was de wind wat stabieler qua kracht wat resulteerde in een tiende plaats. ’s Avonds was er een zeer geslaagde barbecue naast hotel Oostergoo, waarna er ook nog enkele mensen de Bierhalle hebben opgezocht. Zeer gezellige avond en een aanrader voor een ieder die volgend jaar mee doet aan dit evenement. Op zondag was er erg weinig wind voorspeld en dat gegeven in combinatie met de gezellige avond daarvoor zorgde voor een klein inschattingsfoutje bij Auke en Hugo. Hierdoor misten we de eerste start. Helaas koos de helft van de deelnemers om na de eerste race weg te gaan, waardoor er nog maar 6 boten gingen starten in de tweede race op zondag. Wel in die race nog een boot achter ons gehouden, dus daar waren wij zeer tevreden over! Een mooi begin van de zomer en op naar de Sneekweek.

Rienk en Hugo 

DSC01694-aangepastIn deze blog zijn onze ervaringen in de Talentenjacht van april en mei te lezen.
Begin april hebben wij de boot opgehaald bij de jachtwerf van Jeroen de Groot te Foxhol. Hij heeft van de winter het dek gelakt en is op dit moment bezig met het binnenwerk. Via Jeroen hebben we ook contact weten te krijgen met Van der Pol in Sneek waar wij stalling voor de boot hebben geregeld voor dit jaar. 

Om niet volledig onvoorbereid aan de start van de openingswedstrijden te staan hebben we er gelijk een trainingsweekend van gemaakt. Het was flink aanpoten met 6 Bft, maar het was ook zeker genieten op de ruimere koersen!

De openingswedstrijden in Sneek stonden in het teken van trainen, leren en ervaren. Dat is zeker gelukt. De wedstrijden op zaterdag resulteerden helaas twee keer in een plekje 12 van de 13, maar daar moet gelijk bij worden gezegd dat dit door een DNS en een OCS kwam. We merkten vooral dat we aan de wind moeite hadden met de hoogte. Het weekend daarna zouden we er achter komen dat dit gewoon een kwestie van hoger sturen zou zijn. Zondag was er weinig wind en was er maar een wedstrijd te varen. Hoewel we bij de laatste boeironding nog achteraan voeren hebben we tactisch het laatste rak goed gevaren door aan de kant van het meer te zitten waar eerder wind was dan de boten die over stuurboord naar de finish zeilden. Een 9e plek en daarmee overall 12e van de 13. Wij waren daarmee zeker niet ontevreden.

Een week later deden we ook mee aan de wedstrijden op de Kaag. We wilden vooral beter bij blijven in de kruisrakken. Het feit dat we beide nog nooit op de Kaag gezeild hadden hielp qua routeplanning niet echt mee. Het kwam best goed uit dat we niet vooraan meededen. We hebben na de wedstrijden van zaterdag nog even een uur gezeild met Marlou en Karel (vorig jaar zeilend in de Talentenjacht). Met de kennis die zij met ons gedeeld hebben zijn we de volgende dag weer verder gegaan. Het ging volgens ons al een stuk beter, maar we merken dat we toch nog wel wat uren te maken hebben voor we stappen kunnen maken. 

Wederom een week later stond de Gouwe Ouwe op de planning. Hier kon Hugo niet bij zijn, maar Jelle Homans heeft hem vervangen. Natuurlijk in de eerst race verrast door de zeer wisselende omstandigheden op de Kralingse plas, maakte ook dit weekend tot een mooie uitdaging. Beste resultaat van het weekend was zaterdag middag met een derde plaats in de laatste race. Doordat er veel boten mee deden dit weekend was dit ook een uitstekende gelegenheid om van verschillende boten te leren. Zondag ook een prachtige dag gevaren en uiteindelijk overall een 13de plaats. 

Na de Gouwe Ouwe moesten we vanwege andere verplichtingen helaas de Kleine Sneekweek overslaan.
Het Holland Weekend op de Loosdrechtse Plassen was de volgende wedstrijd. Deze bestond vanwege de weersomstandigheden helaas slechts uit één dag zeilen, waarvan we door een gebroken spiboomval de tweede race moesten overslaan.
Het eerste kruisrak ging wat ons betreft goed, want we lagen in het veld eerste bij de bovenboei. Helaas brak dus de spiboomval, waardoor we veel verloren op het eerste spirak. Vervolgens hebben we achter de rest aan moeten varen.

Bij de start van de derde race bleek dat er van de 9 boten die in de eerste race gestart waren er nog maar 5 gingen starten.
Bij de bovenboei lagen we er nog goed bij (4e om de ton). Echter verloren we op het spirak te veel, waardoor het wederom achter de rest aan varen was.

Hoewel de resultaten niet echt geweldig zijn hebben we wel het gevoel dat we veel leren en er beter bij komen. We gaan dan ook vol vertrouwen de zomermaanden in!

Rienk de Jonge en Hugo Kosse

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)