Talentenblog Sneekweek

Sneekweek 2015

De Sneekweek is voor Hugo en mijzelf (Rienk) het meest bekende zeilevenement. We hebben hier beide reeds meerdere malen aan deelgenomen. Echter dit jaar was anders omdat we al een heel voorseizoen in onze deelnemende boot gevaren hadden. Dit is in tegenstelling tot andere jaren waar we vaak een boot voor een week huurden. Dat betekende dus dat dit jaar de boot niet de schuld kon krijgen van eventuele tegenvallende prestaties. Gedurende het voorseizoen hadden we onszelf reeds wat druk opgelegd: ’de Sneekweek daar gaat het om!’ 

Met veel enthousiasme gingen we vrijdag ochtend vroeg naar Sneek om onze boot op te halen en klaar te maken. We wilden namelijk nog graag de laatste trucs afkijken bij de SKS finale die die dag gezeild zou worden. Helaas ging die wedstrijd niet door wegens uitblijven van wind. Nadat we onze beide moederschepen hadden geïnstalleerd op het starteiland, hebben we onze valk klaar gemaakt voor de vlootschouw. Een lekker diner voorafgaand aan de sleep door de stad was zeer welkom. Een bijzondere ervaring is die sleep door de stad. Iedereen kijkt je aan en zelf zie je vervolgens weinig terug door een enorme lamp in de boot. We hebben uiteraard ons best gedaan de klasse goed op de kaart te zetten! Na wat later de koudste nacht bleek te zijn van die week, volgde zaterdag wederom een windloze dag. Voor ons was dit wel de gelegenheid voor nog een laatste check rondje; zitten alle lijnen goed etc. Nog een rondje gezeild met een aantal trouwe vrouwelijke supporters maakte de dag vol, om dan uiteindelijk - toen om zes uur het definitieve afstel klonk - een biertje te openen!

Zondag ging het dan echt gebeuren, met gezonde spanning verschenen we aan de start. Deze eerste race bracht ons tot een elfde plek! Daar waren we tevreden mee, want we hadden bedacht dat als we zo’n 20 punten uit twee wedstrijden over zouden houden, een goede kans maakten op de Goldfleet. Een goede reden om opnieuw een biertje op te drinken. Uiteraard niet te laat gemaakt, want er werd voor maandag een goede zeildag voorspeld. Een geweldig Sneekweek comité had bedacht een uur eerder te starten, zodat alle klassen twee keer zouden starten die dag, en dat lukte; HULDE voor die prestatie van het wedstrijdcomité. Tijdens de ochtendrace werden we uiteindelijk 13e, niet slecht, maar hierdoor werd het wel zeer onzeker of dat genoeg zou zijn voor ons doel: het behalen van de Goldfleet. In de middag hadden we mede hierdoor een zeer spannende race, in het laatste kruisrak nog twee plekken gewonnen, om uiteindelijk als zesde te finishen! Met één wedstrijd aftrek kon de Goldfleet ons nu niet meer ontgaan! Dat was voor ons wel een heel legitieme reden voor een feestje en het toeval wil dat er op maandag altijd een prachtige schuimparty wordt georganiseerd in de Sneekweek, daar hebben we dan maar dankbaar gebruik van gemaakt. 

Dinsdag mochten we dus met de beste 25 boten van het veld starten in de eerste start. Een mooie strijd, we lagen lang bij het middenveld, maar uiteindelijk raakten we toch in het achterveld. Met name op de Poelen hadden we moeite om de juiste tactische beslissingen te nemen. 

Woensdag stond in het teken van de 200ste Hardzeildag, met een voordewindse start voor de starttoren. De start ging op zich goed, echter bij de eerste boei kwamen we in een chaos terecht waar we redelijk achteraan uit kwamen. Gelukkig bracht een prachtige stuurboord slag langs de wal ons weer terug in het middenveld, waar we uiteindelijk als 18de gefinisht zijn!

Uiteindelijk bracht dit ons tot de 22ste plek in het klassement. Omdat er donderdag wederom wegens gebrek aan wind niet gevaren is kregen we niet de kans nog de top 20 in te klimmen. Al met al een geweldige week gehad, waarbij we zeer blij waren met het eindresultaat!

Bootje
Quad

Gerelateerde artikelen

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)