Introductie bemanningslicentie!

Beste Valkzeilers,

Vanaf heden is het om deel te nemen aan wedstrijden ook voor bemanningen verplicht een licentie te hebben. Deze is onder andere in het leven groepen door het verbond om te kunnen voldoen aan de ISAF doping regels.

Het VAKO bestuur adviseert haar leden sterk om voorafgaande het seizoen dit te regelen op www.watersportverbondonline.nl
Een licentie kost 1,- voor leden van het verbond en 5,- voor niet leden.
Bij incidentele bemanning kunt u een licentie voor 1 evenement aanschaffen a 3,- bij het betreffende wedstrijd comité


Tekst: watersportverbond.nl

Niet nieuw, wel goed nieuws. Met ingang van 1 januari 2013 heeft het Watersportverbond de bemanningslicentie in het leven geroepen.

De bemanningslicentie is een aanvulling op de reeds bestaande wedstrijdlicenties en geeft alle wedstrijdzeilers in Nederland zowel nationaal als internationaal een gezicht. De bemanningslicentie is vanaf woensdag 6 maart verkrijgbaar op watersportverbondonline.nl

Waarom een bemanningslicentie?
In de huidige situatie wordt alleen diegene met een wedstrijdlicentie, meestal de schipper, gehouden aan de naleving van de regels van wedstrijdzeilen. Met de invoer van de bemanningslicentie wordt de naleving van de regels een verantwoordelijkheid die gedragen wordt door de gehele bemanning.

Positieve geluiden op de invoer van de bemanningslicentie
Het Watersportverbond wil voor alle wedstrijdzeilers de zaken goed hebben geregeld. Bij andere wedstrijdsporten, zoals voetbal, wordt de verantwoordelijkheid van sporters al jaren geregeld via verenigingen. Voor de professionalisering van de zeilsport is het dragen van eigen verantwoordelijkheid in de sport een belangrijke stap, ook richting de Dopingautoriteit en het NOC*NSF.

De eerste geluiden vanuit diverse wedstrijdorganisaties en van zeilers op deze ontwikkeling zijn positief. De organisatoren vinden het een goede zaak dat voor iedereen dezelfde regels gelden en dat bekend is welke personen er tijdens hun evenement op het water aanwezig zijn.

Een wedstrijdlicentie is niet nieuw
Elke schipper die wedstrijden vaart met bemanning heeft een wedstrijdlicentie. Dat zijn er in Nederland op dit moment ca. 5.500. Voor het jeugdzeilen verandert er bijna niets, want 80% van de jeugd zeilt wedstrijden in een eenmansboot en is al in het bezit van een wedstrijdlicentie.

De invoer van de bemanningslicentie is wel goed nieuws
Met een bemanningslicentie committeer je je op een eenvoudige manier aan de regels van het wedstrijdzeilen, gesteld door het Watersportverbond en de ISAF. Hiermee is de eerlijke competitie beter gewaarborgd en kan er worden opgetreden tegen onsportief of oneerlijk gedrag, goed nieuws dus.

Kosten
Wedstrijdzeilers die lid zijn van een bij het verbond aangesloten vereniging betalen voor de bemanningslicentie het bedrag van 1 euro. Voor niet leden zijn de kosten 5 euro.

Aanvragen bemanningslicentie
De bemanningslicentie is aan te vragen op watersportverbondonline.nl,

Comments (4)

 • Christiaan Hartman

  Christiaan Hartman

  17 maart 2013 at 19:13 | #

  Volgens informatie op clubrecer.be is het ook mogelijk om een evenement licentie aan te schaffen bij de wedstrijd organisatie kosten daar voor zijn 2E zie: http://www.clubracer.be/2013/3/16/watersportverbond-corrigeert-bemanningslicentie

  reply

 • Webmaster

  Webmaster

  19 maart 2013 at 08:42 | #

  Bedankt voor je reactie Christaan, ik zal checken bij het verbond en toevoegen aan het bovenstaande artikel.

  reply

 • Webmaster

  Webmaster

  19 maart 2013 at 14:38 | #

  Uit navraag bij het verbond blijkt dat een "evenement licentie" 3,- kost.
  Deze zal bij het organiserende comité verkrijgbaar zijn..

  reply

 • Bart Muller

  Bart Muller

  22 maart 2013 at 10:47 | #

  Waarom protesteert niemand hiertegen?

  Weer een extra barriere om mensen kennis te laten maken met de zeilwedstrijdsport. Willen we eigenlijk nog wel boten uit de box en aan de start? Dan moet je vooral moeilijk gaan doen met allerlei papierwerk en licenties. Denkt men nu echt dat de bemanningen zich nu gaan committeren aan de regels? De schipper moet nu gewoon bij het aanmelden voor een wedstrijd licenties voor zijn bemanning gaan kopen. Het resultaat is alleen meer administratie en dat hij meer moet betalen.

  De schipper is altijd verantwoordelijk voor zijn schip en het gedrag van zijn bemanning. Een extra licentie zodat de bemanning zich beter aan de regels gaat houden is overbodig. Doping is in de zeilsport een vrij zinloze bezigheid. Dat het bij andere sporten ook moet is geen motivatie.

  Dit is overbodige regelgeving die alleen maar weer extra geld kost.

  reply

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)