Toertocht spetterend succes!

Toertocht spetterend succes!

De Valkentoertocht op 28 augustus rond Grou is een spetterend succes geworden. Aan de toertocht - uitsluitend houten Valken - deden 32 boten (zelfs 1 kajuitvalk), 87 opvarenden en na afloop 75 mensen aan het slotdiner mee.

Op zondagochtend kwamen 8 Valken per Trailer naar Grou (uit omgeving Rotterdam, Brabant en de Kaag) en de rest uit Friesland, Valk 813 is zelfs vanuit Alkmaar naar Friesland gevaren en daarvoor het IJsselmeer overgestoken !

Eerst ontvangst bij Jachtwerf Albert Wester met koffie en cake en daarna het optuigen van de Valken en natuurlijk het palaver. De dag begon zonnig maar wel met hier en daar donkere luchten die regen en veel wind voorspelden.

grou-toertocht-2011

De startprocedure rond het starteiland door de sloep Swarte Pyt bracht al een fantastische aanblik.

Een veld van ruim dertig Valken die om elf uur van start gingen en bezeild naar en door de Tynje aan de toertocht begonnen. De start van een bijzondere dag. De route ging via de Wyde Ee, naar de Sitebuorster Ee, voorbij de Lange Luts, vervolgens De Geau, de Princenhof en tenslotte over de Krusdobbe naar hotel Princenhof.

Alle rakken waren bezeild dus na anderhalf uur konden de zeilers zich opwarmen en van een lunch genieten in hotel restaurant Princenhof. Tijdens de lunch volgde een toespraak door Gert-Jan de Roo namens de gezamenlijke organisatoren.

Daarbij Roelof Wester en de bemanningen van de sloep bedankt werden voor hun inzet en enige herinneringen werden uitgereikt waaronder de eerste stenen kruiken van het 70 jaar oude Valkenbitter dat sinds 1940 rijpt op hechthouten vaten met eiken spanten.

Na de lunch was het droog en voer de vloot in het zonnetje weg via de Folkertssloot richting Grou. Aangekomen bij de Sitebuorster Ee werd de vloot zwaar op de proef gesteld door hevige regen en rukwinden die opliepen tot BFT 7 (gemeten op het weerstation bij Roelof Wester).

kroeg-toertocht

Desondanks kwam iedereen goed aan wal en troffen de zeilers elkaar in het bruine kroegje van Hotel Oostergoo voor een gezellige borrel, afgesloten met speeches van de organisatie.

Herinneringen aan de tocht werd uitgereikt aan de eigenaar van de unieke gerestaureerde Bruynzeel kajuitvalk, aan Valk 62 wegens hun tocht met de Valk door het Caledonian Canal en Loch Ness in Schotland en aan de eigenaar van Valk 840 wiens Valk afgebouwd is door Roelof Wester nadat zijn broer - de oorspronkelijke opdrachtgever - plotseling overleed..

Vervolgens werd door 75 zeilers gezamenlijk gezellig gegeten en volgde er nog een kleine afterparty in het kroegje. Hier hield Lex Keller nog een speech om namens de VAKO de organisatoren van de VKG bedankt voor het initiatief.

Hier staan de foto´s van de Valken Toertocht Grou

Meer informatie op Valkenkring Grou

Comments (3)

 • Bernhard

  Bernhard

  29 augustus 2011 at 00:14 | #

  Wàt een fantastische tocht !
  Stevige wind en een vol veld stuivende Valken.
  Prima ambiance bij Oostergoo met één grote Valkenfamilie.
  Dank aan Lex Keller, die namens de Vako zijn waardering voor deze bijzondere dag uitsprak.
  Gelet het resultaat het credo "Shaken, not stirred and certainly not on the rocks!"
  Allen bedankt en tot de volgende editie!

  Bernhard & Hessel IJskes en Gert-Jan de Roo,
  Valkenkring Grou

  reply

 • Hero Hettinga

  Hero Hettinga

  30 augustus 2011 at 08:47 | #

  Ondanks de relatief hoge luchtvochtigheid, alleen maar vrolijke gezichten! Gefeliciteerd met deze zichtbaar geslaagde dag!

  reply

 • Klaaseric Cuperus

  Klaaseric Cuperus

  04 september 2011 at 16:30 | #

  Een heerlijke zeildag. Bedankt voor de organisatie en graag tot volgende jaar.

  Klaaseric

  reply

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)